home

concepten

onderzoeksthema's

kwalitatief
onderzoek

ethiek

mondiale zorg

koen alefs

projecten

Ojibwe.
Deel 2: flora

De Woestijn van de Bedoeïenen

De Bosmeesters:
etnografische
natuur van West-Suriname

referenties
en afkortingen
(pdf)

contact

email
info@
ethnographic
nature.org


postadres
JJ Cremer-
straat 2/1
1054 TD Amsterdam

Koen Alefs

een curriculum vitae







Onderzoek

2007 Literatuuronderzoek naar de kosmologie en levenswijze van de Ojibwe (Anishinaabe) van Noord-Amerika. Onderzoek en rapporten, zoals Ojibwe. Deel 2: flora, zijn een project van het onderzoeksprogramma Ethnographic Nature.

2006 Literatuur- en veldonderzoek naar de betekenis van de woestijn voor de bedoeïenen van Oost-Egypte en de Sinaï. Onderzoek en het rapport De Woestijn van de Bedoeïenen zijn een project van het onderzoeksprogramma Ethnographic Nature.

2004 Etnografisch onderzoek (vijf maanden) in Suriname. Het onderzoek betrof het gebruik en de beleving van het regenwoud door de inheemse bevolking van West-Suriname en haar (juridische) strijd om het behoud van dit gemeenschapsbos. De studie resulteerde in de doctoraalscriptie De Bosmeesters. De scriptie werd gehonereerd met een 9- en ontving een prijs van een vakgroepjury.

2000 Onderzoek en opnamen (vier maanden) voor de documentaire Take Away Ritual.


Journalistiek

2005-2008 Nieuwsredacteur bij het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) van de regio Noord-Amerika en de Poolgebieden. Het NCIV is een mensenrechtenorganisatie die zich sinds 1969 inzet voor de erkenning en de bescherming van de rechten van inheemse volken. De nieuwsredacteur is verantwoordelijk voor een representatieve weergave van het nieuws uit zijn regio op de websites van het NCIV en Speaking4Earth.

2005-2007 Diverse publicaties in Indigo. Het tijdschrift Indigo geeft achtergrondinformatie over inheemse volken en bericht over actuele ontwikkelingen van het NCIV. Indigo verscheen tot 2007 zes keer jaar.

1997-1999 Hoofdredactie van Cul!.
1996-1999 Eindredactie en schrijvend redactielid van Cul!. Het tijdschrift Cul! wordt gemaakt door studenten van de vakgroep Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen van de Universiteit van Amsterdam. Het verschijnt drie keer per jaar in een oplage van duizend exemplaren.

1998 Schrijvend redactielid van Discorsi. Het tijdschrift Discorsi wordt gemaakt door studenten van de faculteit der Politieke en Sociale wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Het verschijnt zes keer per jaar in een oplage van 2600 exemplaren.


Videoprojecten

2005 De Bosmeesters, bijlage 3 (16 minuten), videoregistratie (regie, camera en montage). De film volgt inheemse jagers in het regenwoud van West-Suriname. Deze registratie onderbouwt de claim van de inheemse bevolking dat zij het bos voor haar bestaan nodig heeft. De film vormt een onderdeel van de doctoraalscriptie De Bosmeesters.

2002 Take Away Ritual (50 minuten), documentaire (scenario, regie en montage, in samenwerking met Sanderien Verstappen). De film geeft een beeld van rugzaktoeristen die Pushkar (India) bezoeken en van de inwoners van deze heilige plaats. Centraal staat een Hindoe ritueel dat is aangepast aan de vraag van westerse toeristen naar een authentieke Indiase ervaring. De documentaire was te zien op diverse Europese filmfestivals (onder andere in Amsterdam, Milaan en Sardinië). Jaarlijks wordt ze vertoond aan studenten Culturele Anropologie aan de Universiteit van Amsterdam.

2000 De Verdwijning (4 x 12 minuten), antropologisch kunstwerk (scenario en montage), naar een idee van Bram Vreeswijk.

Opleiding

2005 Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen aan de Universiteit van Amsterdam, met een specialisatie in landgebruik, Indiaanse gemeenschappen en neo-tropische flora en fauna. De opleiding is voltooid (augustus 2005) hetgeen recht geeft op het voeren van de titels Doctorandus en Master of Science.

home